Multiple Sclerose
Multiple Sclerose (MS) is een aantasting van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak is onbekend, de gevolgen kunnen zich overal in het lichaam voordoen. Bij iedereen verloopt de ziekte anders. Ook de ernst van de verschijnselen varieert. Je kunt weinig tot geen klachten of wisselende klachten hebben, maar bijvoorbeeld ook blijvende klachten met functieverlies. Helaas is de ziekte nog niet te genezen. Met oefentherapie kunnen klachten en symptomen wel worden verlicht.
Symptomen en klachten
De meest voorkomende klacht bij MS is ernstige, langdurige vermoeidheid. Andere typische verschijnselen zijn gerelateerd aan spieren: Toenemend krachtsverlies, spierspasmen en evenwichtsstoornissen. Ook kunnen sommige bewegingen pijnlijk worden. Tot slot kampen veel MS-patiënten met incontinentie.
Oefentherapie helpt!
De oefentherapeut leert je anders met je energie om te gaan en laat je binnen je grenzen en onder begeleiding bewegen. Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan de houding; een goede houding geeft een betere balans en beter evenwicht. Samen met jou zoekt de oefentherapeut naar geschikte oplossingen, niet alleen op het vlak van bewegingsmogelijkheden maar ook in de aanpassingen in huis en op het werk. Dat gaat eventueel in samenwerking met een ergotherapeut.
Behandeling
De behandeling bij de oefentherapeut kan bijvoorbeeld zijn gericht zijn op:
Beweeglijk houden van de gewrichten
Verbeteren/behouden van de spierkracht
Loop- en balanstraining
Pijnbestrijding
Ontspanning
Optimaliseren van de ademhaling
Verbetering van de conditie
Verbeteren van houding en beweging
Bevorderen zelfstandigheid in het dagelijks leven
Adviezen over hulpmiddelen
Er wordt een oefenschema opgesteld en er worden houdings- en bewegingsadviezen meegegeven, waar je thuis zelf mee aan de slag kan. Op verwijzing van arts of specialist kan de oefentherapeut ook aan huis behandelen.
Vergoeding en verwijzing
MS is opgenomen in de chronische lijst en daarom wordt oefentherapie vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Je hebt wel een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit je aanvullende verzekering, mits je die hebt.