Chronische pijn

Chronische pijn

Chronische pijn

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan drie maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwings­­functie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

Gevolgen

Bij chronische pijn gaat de pijn als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Daarnaast heeft chronische pijn ook invloed op je relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe je de kwaliteit van leven ervaart.

Oefentherapie helpt!

Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. De oefentherapeut probeert inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie en helpt je weer grip te krijgen op je klachten. Je leert hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op de pijn, zodat je beter kunt functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaart. Door anders met de pijn om te gaan, kan vaak ook pijnvermindering worden bereikt.

Behandeling op maat

Aangezien iedereen chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon. De behandeling leer je vaardig­heden aan die je helpen bij het omgaan met chronische pijn. De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:

1. Leren omgaan met de pijn
Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Daarbij wordt gekeken naar je eigen situatie. Je krijgt informatie over pijn en je leert manieren waarop je zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk hierbij aan afleiding zoeken, gedachten over pijn veranderen, ondersteuning vragen en ontspannen.

2. Evenwicht belasting-belastbaarheid
Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat je op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat je op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onder­belasting. In de behandeling krijg je handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouw je je conditie verder op.

3. Lichaamsbewustwording/ontspanning
Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en vaak is er sprake van een hogere spier­spanning. Je leert je ontspannen en onderscheid maken tussen spanning en ontspanning. Dit helpt bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. Je wordt je bewust van de wijze waarop je je lichaam gebruikt en hoe je dit kunt veranderen om beter te functioneren.

Met al deze handvatten leer je gebruikmaken van je eigen mogelijkheden, vertrouwen in je eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen. Met als resultaat dat je weer grip op je eigen leven hebt en de activiteiten kunt doen die je belangrijk vindt.

Geen verwijzing nodig

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een oefentherapeut. Maar je kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht. Aanmelden kan via het online formulier, of door ons te bellen via 020-6104114.

Vergoeding door zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, dan wordt oefentherapie volledig vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het door jou gekozen aanvullende pakket. Bekijk eventueel dit overzicht van vergoedingen voor de meeste aanvullende verzekeringen.